Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

To original κείμενο στο max....


Η Μαρία Μαγδαληνή και η Ψωλαρία υπερήφανα παρουσιάζουν τη δραματική κωμωδία, αισθηματικό θρίλερ, splatter musical:
Βόλος Vs Λάρισα ή αλλιώς…

«Το λιμπούκα στο λικέφα»


«Όταν η μπάλα ξεπερνά τα όρια του φανατισμού και οι κοινωνικές προεκτάσεις ενός αγώνα είναι μεγαλύτερες από μια απλή κόντρα, όταν οι τέσσερις γραμμές του γηπέδου δεν σταματούν την έχθρα και οι μεν βλέπουν τους δε στην εξέδρα , τον προαιώνιο αντίπαλο, σαν απειλή, τότε βρίσκεστε στη Γλασκόβη και στο μεγαλύτερο ντέρμπι στον πλανήτη». (Παιχνίδι χωρίς όρια)

Αυτός είναι ο πρόλογος του Χρήστου Σωτηρακόπουλου για τα χαρακτηριστικά του so called «μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού ντέρμπι στον πλανήτη».
Παρακάτω όμως παίζονται πολύ μεγαλύτερα θέματα…

Μίσος, αγνό, ατόφιο, αληθινό. Μια ποδοσφαιρική (κυρίως) βεντέτα με τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις. Αν η Αθήνα είναι για σχεδόν όλη την επαρχία «η πιο μισητή πόλη» Για τους Λαρισαίους και τους Βολιώτες είναι σίγουρα το number 2….

Πριν αρχίσω όμως οφείλω να σας εξηγήσω μερικά πράγματα:
Προσωπικά, ως δημοσιογράφος και ως άνθρωπος, απ' όσο με θυμάμαι (και με θυμάμαι από πολύ παλιά, από τότε που έβγαινα κακήν κακώς και ανάποδα από την αμνιακή εσωτερική πισίνα της μανούλας μου), έμαθα να ζω with the AEL way of life.

Συνεπώς, έχω μάθει ΝΑ ΜΙΣΩ ΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΟΛΟ. I felt the hate rise up in me που λένε και οι Slipknot στο wait and bleed. Μπορεί αυτό που λέω να ακούγεται τελείως ηλίθιο, σα να δέχομαι ας’ πούμε ότι ο πνευματικός αυνανισμός αποτελεί ερωτική έκφραση αλλά πραγματικά δεν φταίω εγώ.

Την πρώτη φορά που ρώτησα τον παππού μου, «Γιατί μισούμε το Βόλο; Τι το τόσο κακό έχει;» Ο παππούς μου απάντησε δίνοντάς μου τον ορισμό…

Βόλος:
Ο Βόλος είναι μία πόλη στην κεντρική Ελλάδα. Σήμερα κατοικείται από 123.119 κατοίκους, 40.000 καγκούρια 25.000 αλκοολικούς, άλλους τόσους ναρκομανείς, 8.055 γνωστούς άγνωστους και αντίστοιχα ΜΑΤ, 1.000 Ναζί, 6.009 φοιτητές, και 10.000 Αλβανούς, Πακιστανούς, Κινέζους, Ρώσους και Καρδιτσιώτες. Είναι όλοι… κουνάβια!

Ο παραπάνω -άκρως υποκειμενικός- ορισμός του παππού μου φρόντισε να επιβεβαιωθεί (και να συνεχίσει να επιβεβαιώνεται) με διάφορα σκηνικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Είχα πάει πρώτη φορά στον αγώνα Απόλλων Λάρισας-Ολυμπιακός Βόλου (ο original) και είχαν έρθει στο γήπεδο της Φιλιππούπολης οπαδοί του Ολυμπιακού και οπαδοί της ΑΕΛ. Οι Monsters μόνο βασικά. Το ματς δεν θυμάμαι καν πόσο ήρθε, αυτό που θυμάμαι είναι ότι έγινε… makelele!

Μπουκάλια, πέτρες, σπασμένες βιτρίνες, αυτοκίνητα. Γενικά χαμός!

Μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας όμως, αποφάσισα να ψάξω μόνος μου το θέμα, προσπαθώντας να μην επηρεάζομαι από όπως ανέφερα και πριν «άκρως υποκειμενικές γνώμες», έτσι με αφορμή το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού Βόλου-Λάρισας στις 23 του μήνα αποφάσισα να συγκρίνω τις δύο πόλεις σε όλα τα ουσιώδη επίπεδα ανδρικής κρίσης. Μπάλα, μουνιά, φαΐ, νύχτα και άλλα….

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, από την μία έχουμε την ΑΕΛ που για τους κατοίκους της Λάρισας είναι ιδέα, τρόπος ζωής, είναι βασικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Και από τη μεριά του Βόλου έχουμε κατά κύριο λόγο τον Ολυμπιακό Βόλου, μια ομάδα που συγχωνεύτηκε με την Κασσάνδρα από τη Χαλκιδική για να ανέβει κατηγορία, και την Νίκη Βόλου (οι περισσότεροι από σας φαντάζομαι δεν την ξέρετε καν) μια τοπική ομάδα οι οπαδοί της οποίας βρίζουν το Βόλο και το λαό του ολυμπιακού Βόλου. Όσο αντικειμενικός δηλαδή και να θέλεις να σαι, βλέπεις τη διαφορά.

Χαρακτηριστικά αναφέρω πως στη Λάρισα δεν υπάρχει σύνδεσμος άλλης ομάδας, ενώ στο Βόλο λειτουργούν επίσημα σύνδεσμοι της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού ακόμα και του ΠΑΟΚ. Από κει και μόνο συμπεραίνω εγώ και φαντάζομαι ο καθένας, ότι οι Βολιώτες απλά δεν ενδιαφέρονται για το ποδοσφαιρικό τους image. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τεκμήριο της παραπάνω άποψης είναι ότι ο ίδιος ο προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου, ο Σάκης Τσιώλης, πρωταθλητής με την χρυσή Λάρισα του 88, όπου σταθεί και όπου βρεθεί εκφράζει την αγάπη του για την ομάδα της Λάρισας. Αυτό φυσικά οι Βολιώτες το βλέπουν αλλά δεν φαίνεται να τους χαλάει και πολύ. Αν ο προπονητής της Λάρισας δήλωνε ανοιχτά ότι ναι μεν είναι επαγγελματίας, αλλά η καρδιά του ανήκει ας πούμε στον ΠΑΟΚ, θα είχε καεί –τουλάχιστον- το σπίτι του.

Βασικά, η σημαντικότερη διαφορά των δυο πόλεων σε ποδοσφαιρικό επίπεδο είναι ότι στη Λάρισα ΟΛΟΙ είναι ΑΕΛ, Το «ποδοσφαιρική ομάδα» φαίνεται λίγο για να χαρακτηρίσει το πώς αντιμετωπίζουν οι Λαρισαίοι την ομάδα τους. Η ΑΕΛ στη Λάρισα είναι Θρησκεία και οι Monsters… ΚΡΑΤΟΣ!

Για το Βόλο, ο Ολυμπιακός είναι απλά η ποδοσφαιρική ομάδα που εκπροσωπεί την πόλη στην Α εθνική.
Οι περισσότεροι λένε πως ο έρωτας είναι το μεγαλύτερο συναίσθημα που μπορεί να νιώσει κάποιος…

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ερωτευτεί ακόμη… αλλά πιστεύω πως για ακόμη μια φορά οι περισσότεροι λένε ότι να ’ναι.

Εγώ, αλλά και οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή την πόλη,

Τη βασίλισσα ΑΕΛΑΡΑ:

Δεν την αλλάζουμε, για κανέναν σούπερ μοναδικό έρωτα της ζωής μας.

Την ευχαριστούμε που υπάρχει στη ζωή μας, που μας κάνει να γελάμε, να κλαίμε, να βρίζουμε, την ευχαριστούμε που μας κάνει να συνεχίζουμε να την παλεύουμε και να αντέχουμε την καθημερινότητα.

Την ευχαριστούμε για τις χαρές που μας έχει δώσει, αλλά και για τις λύπες που μας έχει ποτίσει.

Ακόμα, την ευχαριστούμε για τις (αρκετές) στιγμές που μας νευριάζει, αλλά και για αυτές που μας κάνει να ανατριχιάζουμε και να την αγαπάμε ακόμη περισσότερο….

Το να λες και να πιστεύεις τέτοιου είδους πράγματα για μια ποδοσφαιρική ομάδα στη Λάρισα, γίνεται. Στο Βόλο δεν γίνεται. Όλα τα παραπάνω εκεί θεωρούνται από «υπερβολές» μέχρι «ξερές μαλακίες»…

Οπότε πατώντας πάνω στο μαθηματικό αξίωμα του ότι «δεν μπορείς να συγκρίνεις δύο ανόμοια μεταξύ τους πράγματα» θεωρώ εντελώς άτοπη και ανέφικτη την σύγκριση σε ποδοσφαιρικό επίπεδο για αυτό δεν θα ληφθεί υπόψη στον συνολικό μέσο όρο.

Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να συγκριθούν (σχετικά) όμοια μεταξύ τους πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις, που χαρακτηρίζουν τις 2 πόλεις χωρίς να αφήνουν αδιάφορο κανέναν «εξωτερικό» ΑΝΤΡΑ παρατηρητή με χιούμορ (βασική προυπόθεση).
Να βαθμολογηθούν και στο τέλος να βγει ο νικητής ή η νικήτρια…

Το αποτέλεσμα φυσικά δεν έχει νόημα… Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα….

Πάμε με οργή να δούμε τις κατηγορίες…

Κατηγορία: ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Γιάννης Ποιότητα:

Εκκεντρικός Λαρισαίος frontman της πρώτης emo/pank μπάντας στην Ελλάδα. Το πρωί δουλεύει στη «μερόκα» φτιάχνοντας έπιπλα και το απόγευμα κάνει ποδήλατο (bmx). «Κάνοντας ποδήλατο με πάτησε ένα τρένο, από μικρό παιδί με λέγανε βλαμμένο, στο σχολείο ήμουν καθυστερημένο, έκανα μπαλάκια με τις μύξες μου. Όταν έγινα δεκάξι έβαλα φωτιά την τάξη, πάντα σε κοιτούσε αλλά εσύ δεν πρόσεχες…» Οι παραπάνω στίχοι είναι γραμμένοι από τον Γιάννη για το τραγούδι «οπτασία». Και οι παρακάτω από το τραγούδι «μπάσταρδο» «ξέρω να τα σπάω, ξέρω να γελάω, ξέρω να μετράω… 4,3,2,1, κανένα από μένα πιο μπάσταρδο! Βαθμός 8

Vs

Τσίπουρο:

Το παραδοσιακό τσίπουρο τυρνάβου που όμως πίνεις παντού στο Βόλο, είναι ικανό να σε κάνει να μη μιλάς για πέντε λεπτά και να κάθεσαι σκυμμένος για δέκα. Δεν μιλάμε απλά για ποιότητα, μιλάμε για το θάνατο τον ίδιο! Όσοι γουστάρε τα…ξύδια, πρέπει να επισκεφτείτε όπως και δήποτε τα τσιπουράδικα της θεσσαλικής πόλης! Θα κοκκινίσετε! Βαθμός 8

Σούρα Vs Τέχνη Χ

Κατηγορία: Η «Θεά»

Αλεξάνδρα Παναίτε:

23χρονο μοντέλο ελληνορουμανικής καταγωγής που τρελαίνει κόσμους στη Λάρισα αλλά και αλλού! Για να καταλάβαινε γιατί «σεισμό» μιλάμε η κοπέλα αυτή έχει αλλάξει τον τρόπο που ρίχνουν «παναγίες» οι Λαρισαίοι! Και τα «παναγίδια» είναι καθημερινότητα για έναν λαρισαίο που σέβεται τον εαυτό του. Το κορίτσι αυτό θα κάνει σίγουρα καριέρα…..Γαμώ τη Παναϊτε μου! Βαθμός 8,5

Κέλλυ Καϊμάκι:

Σπούδασε στο Λονδίνο υποκριτική και δημοσιογραφία. Εργάστηκε στο ελληνικό τμήμα του BBC, και στην Endemol, εταιρία παραγωγής reality. Είναι συνσυγγραφέας του σίριαλ «Ιστορίες από την απέναντι όχθη» Ενώ ετοιμάζει μια προσωπική ποιητική συλλογή και μια ταινία μικρού μήκους…Την ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή που την είδα! Βαθμός 9

Με διαφορά στήθους!

Κατηγορία: girl next door

Κατερίνα : makeup artist

με σπουδές και εξειδίκευση στα special effects. face painting και τέτοια περίεργα και όμορφα…ΣΚΗΝΙΚΆ (της αρέσει η λέξη για αυτό είναι με κεφαλαία). Κανονικά, μένει στην Αθήνα αλλά σαν σωστή Λαρισαία δεν ξεχνάει ποτέ την πατρίδα για αυτό και την τιμάει συχνά με την ομολογουμένως εντυπωσιακή παρουσία της. Βαθμός 9

Αρετή: Πανέμορφη νηπιαγωγός Δεν χρειάζεται πιστεύω κάτι παραπάνω… Μόνο και μόνο ότι τα αγοράκια αρχίζουν τη 12χρονη σχολική ποινή κάθειρξης ους, «χαζεύοντας» καθημερινά την Αρετή φτάνει για να σιγουρευτούν οι γονείς ότι δεν θα πάρουν το λάθος ή μάλλον τον «πίσω» δρόμο αργότερα Σε μια κοινωνία που το να είσαι «άντρας» θεωρείται ελάττωμα η Αρετή είναι το πλέον χρήσιμο εργαλείο… Βάλτε μ…..νάρες στα σχολεία τώρα ρε! Βαθμός 8

Για καθαρά εθιμοτυπικούς λόγους

Κατηγορία: Nightlife

Χάρος ή Νέκρα κακιά: Αντιπρόσωπο του Βόλου στην κατηγορία «νυχτερινή ζωή επιλέξαμε να βάλουμε τον Θάνατο αυτοπροσώπως γιατί μετά τη 1 στο κέντρο του Βόλο υπάρχει μόνο αυτός με την μεγαλειώδη «νέκρα» του να απλώνεται επικίνδυνα μέχρι την κορυφή του Πηλίου. Βαθμός 9

Στέργιος, ο Μούτος: Στη Λάρισα αντίθετα με το Βόλο τα βράδια ο μόνος που δεν ακούγεται είναι ο Στέργιος Εδώ και 4 χρόνια αράζει μόνος του σε παγκάκια του πολυσύχναστου τα τελευταία χρόνια Φρουρείου και κυριολεκτικά δεν βγάζει μιλιά!!!

Βαθμός 8

Ακόμα και ο Διγενής «τις τρώει» απ’ το Χάρο

Κατηγορία: Επιχειρηματίας

Ιωάννα: Ξανθιά ιδιοκτήτρια των καταστημάτων VIPS (κυριλέ γυναικεία ρούχα)σε Βόλο και Λάρισα, παντρεμένη, ΜΑΝΑ (Ω ναι!!) και γενικά μας έχει αφήσει άφωνους! Βαθμός 8,5

Γιάννης ο Γέρος: Ιδιοκτήτης πάγκου με μικροπράγματα όπως ψεύτικα κινητά, ψεύτικα παιχνίδια που σε μια βδομάδα –το πολύ- έχουν χαλάσει, πλαστικούς σταυρούς για πιστές λαρισαίες θειες και τέτοια. Αυτός και ο πάγκος του υπάρχουν στον πεζόδρομο της Κούμα για πάνω από 25 χρόνια! Μιλάμε για θρυλικότατο θρύλο επιχειρηματία. Η φωνή του είναι πιο η πιο brutal φωνή στην Ελλάδα, θυμίζει τη φωνή του Randy Blythe των Lamb of god! Αν ήταν έξυπνος πιτσιρικάς θα έκανε σίγουρα καριέρα στην death metal ευρωπαϊκή σκηνή! Βαθμός 9

Λόγω θρυλικότητας

Κατηγορία: Άμα έχεις παλαμάρι….

Βρόκι: Χειριστής πυραύλου 22 εκατοστών! Κάνει καριέρα σαν ποδοσφαιριστής, και μάλιστα σέντερ φορ στην ομάδα του Μοιραϊκού Νίκαιας (προάστιο Λάρισας) και συνηθίζει να σκοράρει με…προβολή τρίτου ποδιού. Επίσης ο Βρόκι είναι –και πείτε ό θέλετε- ο πιο αυθόρμητος άνθρωπος πάνω σε αυτό ηλιακό σύστημα Βαθμός 9.

Κώστας: Τούμπανος ιδιοκτήτης καφετέριας στο Βόλο, με ιδιαίτερα ζεστά αισθήματα για την πόλη της Λάρισας, αφού του αρέσει να τον περιποιούνται στο Χίλια Χείλια (γνωστό λαϊκό κέντρο της Λάρισας) και στο Arco (γνωστή καφετέρια). Ο Κώστας έχει μοναδικό στυλ…Αμερικάνικο να πούμε! Χείριστης πυραύλου 22 εκατοστών επίσης! Βαθμός 7

Δεν υπήρχε καν κόντρα, Βρόκι τρέλα!

Κατηγορία: Βουπίδι (πολύ δυνατό σουτ, που όταν περνάει δίπλα σου κάνει «βββοοοοοουυυυυυυπ»

Ντέιβιντ: Έγχρωμος σερβιτόρος γνωστού bar στον Πλαταμόνα, και μεγάλος παίχτης στα νιάτα του. Αν και στη δικιά του περίπτωση, έχει αποδειχτεί ότι η «τεχνική» νικάει το Βουπ οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν έχω ξαναδεί πιο βουπίδι βουπίδι στη ζωή μου, από αυτό που είχε στράψει ο Ντέιβιντ πριν 7-8 χρόνια σε μια προπόνηση του Απόλλων Λάρισας που έτυχε να τον παρακολουθώ. Απλά η μπάλα δε φαινόταν!

Βαθμός 8

Λεωνίδας Καπάνταης: Μακρυμμάλης γοητευτικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου με προσωπική ιστοσελίδα στο internet. Ο Λεωνίδας υπήρξε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της ‘Β εθνικής. Ανέβασε φυσικά τον Βόλο στην ‘Α και ευελπιστεί να τον κρατήσει εκεί. Τραβάει και αυτός καλά βουπίδια!

Βαθμός 8

Μαύρη ισοπαλία!

Κατηγορία: Ηγέτης

Τουμέρ Μετίν: Αλητεία στο full. Σίγουρα ανήκει στην κατηγορία «τσογλάνι με ζωηρή ποδοσφαιρική φλέβα». Τι να πω για αυτόν;! Απρόβλεπτος, άριστος προβοκάτορας, ιδανικός saboteur της μικροαστικής ηθικολογίας περί «ποδοσφαιριστή πρότυπο για τα παιδιά», αντι-star, αλάνι, οργισμένος με αιτία, γητευτής της νύχτας, διάκονος της ποδοσφαιρικής αναρχίας μες το γήπεδο, υπουργός αλητείας στη δική μας ποδοσφαιρική κυβέρνηση. Ο απόλυτος βυσσινί Θεός. Ο Τουμέρ Μετίν. Βαθμός 11

Μάριο Μπρέσκα: Αυτός ο τύπος σίγουρα δεν είναι σοβαρός! Χαχαχαχα! Πάει την πρώτη αγωνιστική μεσα στον Πανιώνιο, ομάδα που αγαπήθηκε, τον τιμάνε πριν το παιχνίδι, τους βάζει γκολ και πανηγυρίζει και από πάνω! Πόσο «δεν τους είδε» αυτούς στον Πανιώνιο; Σαν να ρθει στη Λάρισα ο Ζουράφσκι, να τον τιμήσουμε και να πανηγυρίζει στη μάπα μας, επειδή έβαλε γκολ μπροστά απ’ τη γραμμή! Τι είναι αυτά ρε Πανιώνιε, θες να λέγεσαι και σοβαρή ομάδα; Τόσα χρόνια τον είχατε εκεί και δεν πήρατε πρέφα ότι η ομάδα της καρδιάς του Μπρέσκα λέγεται: ΜΠΕΟΣ! Βαθμός 7

Άνετα ο Τουμέρ! Με τη γοητεία της αλητείας του και μόνο.

Κατηγορία: Δημόσιες υπηρεσίες (σκατά και στις 2 φωτογραφίες)

Σκατά 1: Μια εικόνα=1000 λέξεις Βαθμός 1

Σκατά 2: Επίσης Βαθμός 1

OLA SKATA

Κατηγορία: Παλαίμαχοι

Κώστας Κολομητρούσης: Θρύλος! Ο πιο γοητευτικός έλληνας ποδοσφαιριστής όπως είχε ψιφησθεί από Ιταλούς δημοσιογράφους πριν 22 περίπου χρόνια, όταν αντιμετώπιζε με την Αέλ την Σαμπνόρια για το κύπελλο Πρωταθλητριών! Παραμένει υπεργοητευτικός και θρυλικά θρύλος αφού είναι ιδιοκτήτης του all day bar Reggina και της κρεπερί Krepali. Δυο από τα μεγαλύτερα μαγαζιά της πλατείας Νεάπολης. Τι να πω; Μπορώ να πω, πως μόνο στη δική του, τη φωτογράφηση ένιωσα…Δεός! Βαθμός 10

Τάκης Συνετόπουλος: Η σημαία του Βόλου! Παλαίμαχος ποδοσφαιρηστής διεθνών προδιαγραφών! Πλέον βολιώτικος «χρυσός οδηγός». Ότι και αν θες στο Βόλο μπορείς να απευθυνθείς στον Συνετόπουλο. Απόλυτα σεβαστή μορφή για την πόλη! Διατηρεί και αυτός μια καφετέρια στην πλατεία Αγίου Νικολάου στο κέντρο του Βόλου. Ο πιο ανοιχτός και καλόκαρδος βολιώτης που έχω γνωρίσει. (δεν έχω γνωρίσει και πολλούς έτσι και αλλιώς) Μας κέρασε, μας είπε όταν πάμε ξανά Βόλο να πάμε να τον βρούμε, και μας μίλησε και για τον Ολυμπιακό Βόλου. Μας είπε πως ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει σαν πρώτο στόχο την παραμονή, να μην παίρνουν τα μυαλά του αέρα, και πως ο Βόλος θα πρέπε να μιμηθεί τη Λάρισα κάνοντας παρόμοια βήματα ποδοσφαιρικής ανάπτυξης. Τόνισε πως η έχθρα πρέπει να σταματήσει γιατί το ποδόσφαιρο ενώνει, δε χωρίζει! (μπράβο ρε Τάκη!) Βαθμός 9,5

Επειδή πήγαινα με τα παιδιά του στο ίδιο σχολείο, επειδή τρώω κρέπες από το μαγαζί του, επειδή έπαιζε στην ΑΕΛΑΡΑ και επειδή είναι ΘΡΥΛΟΣ από τα μαλλιά ως τα παπούτσια….